Wat verstaat Vion onder het nemen van verantwoordelijkheid op het gebied van milieu?

Vion streeft naar een optimale balans tussen People, Planet, Profit. Daarom verplichten wij ons tegenover de maatschappij om sociaal verantwoord te opereren. Zonder natuur geen toekomst. Onze productiemethodes zijn daarom niet alleen efficiënt maar ook milieuvriendelijk. Verder maken wij ons sterk voor ethisch verantwoorde productiecondities in de totale keten.

Werkt Vion met inleen-/uitzendkrachten?

Vion heeft veel medewerkers in dienst van het bedrijf. We werken ook met inleen- en uitzendkrachten. Afhankelijk van de marktvraag en wensen van onze klanten hebben wij meer of minder medewerkers nodig. Daarom is een deel van onze medewerkers op uitzendbasis actief. Wij werken met Nederlandse en buitenlandse inleenmedewerkers.

Vion draagt zorg voor goede opleidingen en arbeidsomstandigheden. We willen dat onze medewerkers trots zijn op hun werk en op de kwaliteitsproducten die ze maken.

Heeft Vion varkenshouders of rundveehouders in dienst?

Nee, Vion is een vleesverwerkend bedrijf en houdt zelf geen dieren. We werken samen met professionele varkenshouders en rundveehouders. Ze zijn vrijwel allemaal in Nederland gevestigd. Varkenshouders produceren marktgericht, op basis van een lange termijn relatie.

Is het niet veel beter om varkens buiten te laten lopen dan ze in stallen te houden?

Wanneer varkens buiten lopen is dat een prachtig gezicht. Toch kleven er nadelen aan. Allereerst is de milieubelasting groter. Daarnaast kan het hun gezondheid schaden. In het algemeen is gebleken dat varkens die buiten lopen vaker ziek worden en medicijnen nodig hebben. Varkens die buiten lopen kunnen ook in aanraking komen met stoffen die in de grond of lucht zitten maar die we in vlees niet gewenst vinden. Als varkens naar buiten kunnen, doen ze dat. De wetenschap heeft echter nog geen harde bewijzen dat een varken er ook echt behoefte aan heeft.

Bij Vion vinden we dat we met respect met het varken om moeten gaan. Goede huisvesting en aandacht voor het welzijn van het varken is belangrijk. Anderzijds zijn we ons er van bewust dat een en ander economisch haalbaar moet zijn. Dat vraagt continu aandacht voor mogelijke verbeterpunten en onderzoek.

Hoe krijgt dierenwelzijn gestalte binnen het marktconcept Good Farming Star?

De varkens krijgen meer leefruimte. Dit varieert van 25% tot 43% meer ruimte, afhankelijk van de stal. De varkens worden niet meer gecastreerd. De varkens krijgen speelmateriaal dat voldoet aan criteria zoals wroetbaar, bijtbaar, eetbaar, afbreekbaar of vernieuwend. Denk bijvoorbeeld aan een strokoker of een houten speeltje zoals een blok hout. De varkenshouders worden begeleid en de varkens worden gemonitord om de gezondheid te optimaliseren. De transportduur van de varkens wordt korter. Daarnaast wordt in het veevoer gebruikgemaakt van duurzame soja.

Wie betaalt de investeringen die de varkenshouder moet doen voor Good Farming Star?

De boeren krijgen, zoals ze van ons gewend zijn, een eerlijke prijs én de meerprijs voor diervriendelijke veehouderij.

Hoe efficiënt zijn varkens in het omzetten van voer?

Varkens zijn alleseters. Ze krijgen etensresten en voer dat mensen niet kunnen of willen eten. Varkens eten bijvoorbeeld restanten die in de voedingsmiddelenindustrie overblijven of andere producten die mensen niet kunnen of willen eten. Ondanks dat varkens drie kg voer nodig hebben voor één kg varkensvlees is het juist efficiënt. Varkens zetten dit voer namelijk om in een hoogwaardig voedingsmiddel voor mensen.

Supermarkten verkopen soms vlees tegen een prijs die lager is dan hun inkoopprijs. Wat vindt Vion daarvan?

Vion heeft geen invloed op het prijsbeleid van supermarkten. In het algemeen vinden we dat prijs en kwaliteit bij elkaar moeten passen. Bij kwaliteitsproducten zoals ons vlees of voor een product met extra garanties of bijzondere eigenschappen, is een bijpassende prijs normaal.

Zijn de Vion merken voor de consument verkrijgbaar?

De Nederlandse supermarkten verkopen vlees onder hun eigen naam. Vers vlees wordt – van oudsher – niet onder een merknaam verkocht.

De Groene Weg omvat 13 biologische slagerijen verspreid door heel Nederland. De Groene Weg verzorgt voor Vion in Nederland het segment van biologisch vlees. Het biologisch varkensvlees wordt door Vion Groenlo geleverd, het biologisch rundvlees door Vion Tilburg.

Bij een enkele supermarkt worden Q-linaire producten, zoals de Steak Toscane en de Steak Grillé, verkocht. De producten van SALOMON FoodWorld zijn niet in de supermarkt te koop.

Bij verscheidene supermarkten ligt Weylander in de schappen: magere rundvleesproducten zoals biefstuk, entrecôte en kogelbiefstuk, verkrijgbaar in een zogenaamde vacuüm skinpackverpakking.

Encebe Vleeswaren worden niet verkocht onder deze merknaam. In bepaalde gevallen snijden de supermarkten er zelf plakjes van. In andere gevallen krijgen de supermarkten de vleeswaren reeds gesneden aangeleverd. 

Stel een vraag

Wilt u iets weten? Aarzel niet en laat het ons weten via het contactformulier.

Volg VION

Nieuws

Met project ‘Meten is weten’ nog meer grip op klimaat in de stal

Vion Perleberg uitgeroepen tot Bedrijf van het Jaar

Vion start productie in nieuwe runderslachterij in Leeuwarden

Vion Pork start pilot met Vion langetermijnprijs (LTP)

Vion Pork doet nabetaling aan deelnemers PIG-prijssysteem